Dansimprovisatie

20160901_132651


Johnny Schoofs biedt op het moment geen lessen of workshops dansimprovisatie aan. 
Van september 2016 tot juni 2017 studeert hij ‘movement-based expressive arts therapy’ aan het Tamalpa Instituut in Californië. De praktijk start weer vanaf augustus 2017. 

Wil je op de hoogte gehouden worden van aankomende workshops? 
Of wil je Johnny uitnodigen om bij jouw dansgroep, instituut of bedrijf een workshop te geven? 

Mail naar: 
johnnyschoofs@gmail.comRelatie tot dansimprovisatie

Johnny Schoofs doceert sinds verschillende jaren dansimprovisatie zowel in binnen- als buitenland. Zijn fascinatie voor deze dansvorm is duidelijk terug te vinden in zijn eigen werk waarin improvisatie steeds een belangrijk onderdeel is van de choreografie. Door los te komen van opgelegde bewegingen stelt dit hem in staat om de persoon achter de choreografie meer naar voren te brengen waardoor de dans meer persoonlijkheid krijgt.

Hij heeft veel inspiratie gehaald uit het werken en optreden met Weense choreograaf Chris Haring (Liquid Loft). Ook heeft de Britse choreograaf Adam Benjamin een grote invloed nagelaten. Deze heeft een vooraanstaande reputatie als improvisatie leraar en werkt zowel met dansers met als zonder een handicap. Recentelijk doet hij de professionele opleiding met bewegings- en stem kunstenares Patricia Bardi die somatisch lichaamswerk verbindt met improvisatie performances (Vocal Dance). Deze training in combinatie met zijn studies tot Feldenkrais docent, geven hem een rijke basis aan kennis over het lichamelijk functioneren en verdiepen zijn ideeën over dans als theatervorm.

Als performer was hij de laatste jaren regelmatig te zien als gast bij impro-jams. (Baila Louca, Overtoom 301, Monday Match in het Bimhuis, Dansnacht Rotterdam, De Warande Turnhout)De kracht van improvisatie

“Improvisatie dans? Daar hou ik niet zo van…. Al dat rondhuppelen, dat trek ik niet.”

Improvisatie voorstellingen worden vaak bekritiseerd door een gebrek aan inhoud en vermogen tot communiceren. Het blijft een ervaring voor de deelnemers maar de performance mist communicatie naar een publiek toe.

Ik ben er stellig van overtuigd dat dansimprovisatie veel rijkdom en potentieel in zich heeft om waarachtige, bijzondere voorstellingen neer te zetten. Verschillende voorbeelden in het verleden hebben dit reeds bewezen. (Steve Paxton, Judson Church) Maar de kunst van het improviseren wordt vaak onderschat. Improvisatie heeft net als elke ambacht oefening nodig en veel onderzoek naar wat nodig is om tot een goeie voorstelling te komen. Het heeft ervaring nodig die bewust en onbewust structuur en spelregels definiëren van waaruit de dans kan ontstaan. Als het ware een stevige fundering van ‘skills’ waarop je kunt vertrouwen. Vele voorstellingen bouwen op modder of moeras en soms blijft ie overeind staan maar meestal zinkt het, en kan het de aandacht van een publiek niet houden.

Als je iemand voor de eerste keer ontmoet tijdens een feestje kun je een fantastische tijd samen beleven, maar meestal blijft de interactie oppervlakkig. Maar des te meer je elkaar ontmoet, des te meer je dingen samen onderneemt en elkaar van verschillende kanten leert kennen, des te dieper en rijker wordt de relatie. Je weet wat je aan elkaar hebt. Je weet elkaars sterke en zwakke kanten. Er is een onuitgesproken vertrouwen in elkaar. Je hebt een geschiedenis samen.
Dit geldt ook voor improvisatie. Des te meer je met elkaar improviseert, des te meer je weet hoe je op elkaar kunt inspelen, des te rijker wordt de voorstelling. Want nu zien we een relatie op het toneel dat in al zijn diepgang wordt verbeeld door de beweging en de interactie tussen de performers. En niet meer de vluchtige, vrijblijvende ontmoeting van een jam waar de voorstelling niet verder komt dan het aftasten van elkaar.
Hier ligt mijn interesse en graag wil ik dit samen met geïnteresseerden verder uitbouwen en ervaren.foto: Wim Schermer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: